Den der generelbelysning . .

Et vigtigt grundregel omkring belysning i rum lyder, at vi skal sørge for at have generel- eller rumbelysningen på plads som det første. En belysningskyndig anbefaler en generel- eller grundbelysning som basis i alle rum, da denne tænkes som det grund-lys som sørger for vi får lys helt ud i krogene så intet henligger helt i mørke. Generelbelysningens formål er at få lyset til at omslutte alle elementer i rummet, og gøre de skygger der måtte være i rummet lysere. Vi vil gerne undgå de mørke og dominerende skygger.

Herfra tillægges den spændende og kvalitative belysning, som kan få sceneriet til at folde sig ud for vores øjne. Dette er bordlampen som retter sit fokuserede lys mod bordet, eller væglampen som skaber en hyggelig stemning med sit lokale lys ved lænestolen, eller standerlampen som afgrænser sit lys til sofaen og derfor indbyder til at sidde. Disse lys er stemningsskabende og giver de intensitets-spring i lyshederne som er så gode i en lyssætning.

Hermed lyder det måske som om generelbelysningen er den kedelige og jævne belysning, medens resten er  spændende og hyggelige. Men sådan behøver det ikke at være.

I mindre rum kan generelbelysningen sagtens komme fra to – tre lamper som samtidig er stemningsskabende og hyggelige. Disse skal dog afgive et lys som også bruger lyse og større flader som reflektor. Det kan være standerlampen som både lyser ned på stolen men også lyser op i det hvide loft, hvorfra lyset reflekteres til resten af rummet. Eller det kan være bordlampen som også kaster lys på den hvide væg ved siden af bordet, hvorfra lyset også spredes til resten af rummet. Sådanne flere større lys-rum kan sagtens skabe en fin grundbelysning i rummet – samtidig med de er hyggelige. Men husk at de skal placeres jævnt fordelt i rummet, og væsentligt er at lys-rummet får en vis størrelse i omfang.

Og . . .  jo flere lamper des større chance for at få en fin generelbelysning.